A pesti belvárosban, a Királyi Pál utca 3-as szám alatt már évek óta működő Hotel Rum Budapest tavaly nyáron újabb gasztronómiai egységgel bővült: a földszinten lévő Michelin-csillagos SALT étterem „kistestvéreként" megnyitották az épület tetején a SOLID borbárt, amely ugyan a rooftop/skybar műfajba tartozik, el is képes rugaszkodni attól.
A hetedik emeleten kialakított helyiség több ponton is szorosan összekapcsolódik a fine dining étteremmel: nemcsak alapanyagokban, ízekben, ételekben, borokban, a gasztronómiához, természethez, hagyományokhoz való hozzáállásban, hanem kialakításában is. Utóbbi sem véletlen, hiszen mindkét tér Fónagy Dóra építész, designer munkája nyomán újult meg.
A SOLID koncepciójának kialakításakor a természetközeliség, a határon belüli beszerzési források kihasználása jelentős hangsúlyt kapott, az ételkínálatot széles borrepertoárjukhoz (natúr és biodinamikus fajták, Európa ikonikus nedűi, toszkán borok, a nagy champagne-házak különlegességei…) igazítják. Ezek mentén fontos volt, hogy a szolgáltatásban jelenlévő erős szakmai tudatosságot maga a tér is leképezze. A borbár mint közösségi tér működik, és bár a rooftop/skybar műfajba tartozik, el is képes rugaszkodni attól. A helyszín rendkívül impresszív: gyönyörű a kilátás, innen felülről nézelődve egyfajta esszenciát láthatunk Budapest kultúrájából a Gellérthegyet, a Szabadság-szobrot, a Bazilikát vagy a Vár részleteit megpillantva.
A gondolatiság egyik alapja az volt, hogy egy olyan gasztrotér szülessen, ahol az emberek ismerkedhetnek, szocializálódhatnak, akár a hajdani polgári szalonok mintájára. Nem véletlen, hogy a tulajdonosok a „legjobb szobaként" definiálták ezt a helyet, mint egy nappalit, ahova a nap végén megnyugvást keresve érkezhetünk.
A gasztronómiai koncepciónak az északi gasztrokultúra ad irányt, ennek az „északiságnak" a térben is láthatjuk a lenyomatát: visszaköszön a fém- és fahasználatban, a letisztultságban, a díszítettség redukáltságában, így természetesen az sem véletlen, hogy a finn Norm Architects által tervezett székeken foglalhatunk helyet.
Minthogy a borbárban a szándék szerint élményt szolgáltatnak, nem kizárólag bort vagy ételt, ebben az élményben kulcsfontosságú szerep jut az egyébként rendkívül jó adottságokkal bíró térnek. A tükrökkel a kilátás logikáját vitték végig, így a vendégek számára nem létezik „rossz hely", hiszen gyakorlatilag bárhonnan élvezhető a panoráma. Mindemellett az is tisztán kirajzolódik, hogy mely pontot választja az, aki egy bensőséges, intim vacsorára jön, vagy inkább a körforgás, a pezsgés része akar lenni. Ezt támogatja a bútorok magasságának, komfortjának variálása is.
Bár a felhasznált kültéri burkolatokkal (például a kandalló téglaburkolata) lakásban kétségkívül ritkán lehet találkozni, mégis meghozzák az otthonosság érzetét. A „kint és bent" izgalmas találkozására erősít rá Zsigmond György tájépítészeti munkája, akivel már korábban is dolgozott a csapat, egyfajta landscape-et teremtve a vendégek köré.
Az irizáló árnyalatok a SOLID nevében is jelenlévő nap színeit hivatottak tükrözi, ennek jegyében a csöveket sem burkolták el, lényegében ezt az ötletet vitték tovább. (A nap-motívum egyébként a Laki Eszter grafikus által tervezett logóban is visszaköszön.) Az arculatot, hangulatot meghatározó íves térinstalláció, amelyet Jánosi Andrással (Lumoconcept) együtt fejlesztettek ki, egy világítófal is egyben: színei minden fényforrásban másként csillannak meg. A nap hullámaira emlékeztető lángolástól kap egyfajta érzet-dimenziót, nemes anyag lesz belőle.
A tetőteraszt – jó érzékkel – a koronavírus-járvány alatti bezárás időszakában alakították át; bár 2020 márciusában még nem kezdtek bele, a gondolat valójában ekkor már megfogalmazódott. A tervezés 2021 tavaszán kezdődött, és júliusban már meg is nyitott új belsővel, új funkcióval a „legjobb szoba", ahova a SALT csapata tervezett ételsort Rába René séf vezényletével.
Szerk.: Nemes D. Nikolett