A zsilip kialakításával, éjszakai megvilágításával önmagában turisztikai látványosság lesz a polgármester szerint. A tetején megszűnik a kapu, a porta, és szabad bejárás lesz a belső „sziget" területére is.
Jelenleg is zajlik a Sió csatorna részleges rekonstrukciója, amely a Balaton vízminőségének és vízszintszabályozásának a javítását egyaránt szolgálja - írja cikkében a Világgazdaság. A 19 milliárd forintos költségvetésű, európai uniós és állami finanszírozású projekt súlyponti eleme a siófoki vízleeresztő- és hajózsilip, valamint a balatonkiliti mederduzzasztó átépítése, továbbá magának a csatornának a részleges rekonstrukciója. Az új hajózsilip megépítésével már elkészültek a kivitelezők, és a mederduzzasztó is elkészült, a vízleeresztőzsilip kivitelezésében pedig most tartanak a szakemberek a vasbeton szerkezet kialakításánál.
Lengyel Róbert polgármester januárban arról posztolt közösségi oldalán, hogy gőzerővel készül a Sió zsilip és a csatorna városi mederszakaszának felújítása, rendbe tétele. Mint írta, az új zsilip a kialakításával, éjszakai megvilágításával önmagában turisztikai látványosság lesz.
A hajózsilip és vízleersztő műtárgy által közrezárt - egykor a közforgalom elől elzárt - siófoki sziget bejáratánál megszűnik a portaépület és kapu, szabad bejárás lesz a belső „sziget" déli területére is, ahol majd szintén látványosságok fogadják a sétálni, nézelődni vágyókat. A Balaton vízügyi nagyműtárgyai szabadon bejárhatóak lesznek. A terület építészeti és környezeti terveit a Térhálózat építésziroda jegyzi. A polgármester tájékoztatása szerint ha a munka az eddigi ütemben halad, a zsilipfelújítás 2023 őszére fejeződhet be.
Tervezői stáblista:
Generáltervező: SBS-KOMIR Kft_Benedek András
Építész generál tervező: Térhálózat Design_Korompay Attila
Épület koncepció: Korompay Attila, Hatvani Ádám
Környezet koncepció: Korompay Attila, Dékány Tibor
Építész munkatársak: Treszkai Anett, Ördög Evelin
Épületgépészet: Kristályklíma, GeoConcept
Tájépítészet: VK Stúdió_Varga Tibor, Kiss Blanka
Látványtervek: Homologue
Fotó: Sugar and Salt_Viktorin Krisztián