A Snøhetta alámerült
Még várnunk kell, hogy a Snøhetta a mi városunkon is rajtahagyja kézjegyét. Addig is Európát bőven elárasztja izgalmas landmark architektúrákkal, Norvégiában például ők adták át nemrég a kontinens első vízalatti éttermét.
A vízbe süllyedt Under étterem Norvégia legdélibb csücskébe, Båly községének hozott hírnevet. De van-e értelme víz alá építkezni azon kívül, hogy radikalitása esetleg vendégcsalogató lehet?
Jó hír, hogy igen. Olyan extravagáns vendéglőről van szó, amely egyben egy kutató centrum is. A tengerbiológusoknak is komfortos megfigyelőhelyet nyújtanak, ahol a norvég partvonal látványos flóra és fauna világához lehet közelebb kerülni igen komfortos módon.
Vasbetonszerkezete ellenáll a tenger erős áramlásának, hullámainak, melynek érdes, sávozott felületére a kagyló kolóniák is rá tudnak telepedni.
Ha minden jól megy, a víz alatti homlokzatot teljesen beborítják majd az élőlények, amik segíthetnek megtisztítani a közeli tengervizet. Mindez még inkább idevonzza az élővilágot, és struktúra tulajdonképpen szimbiózisban tud működni környezetével.
A tiszta vízbe mintegy 11x4 méteres panoráma nyíláson át tekinthetünk a mélybe, de naivnak nem érdemes lenni: az étterem javarészt azokat a tengeri állatokat szolgálja fel, amiket az ablakon kitekintve csodálhatunk. A kuriózumokat a világ híres, Michelin-csillagos éttermeiből verbulált 16 fős gárda készíti elő a vendégeknek, ahol egy menü 2250 norvég korona, azaz több mint 70.000 forintba kerül.
Mindemellett nagyon igényes ötletről van szó, ahol a berendezés sem útolsó: színe, textúrái reflektálnak a tenger betükröződő színeire. A legfontosabb építészeti szempont viszont az, hogy a szerkezet igyekszik vissza is adni abból, amit a környezetétől elvett.
10:11
Valóban érdekes épület. Talán megérne egy építészetkritikai elemzést.
Addig sajnos nehezen tudok mit kezdeni az ilyen mondatokkal, mint "a legfontosabb építészeti szempont viszont az, hogy a szerkezet gyekszik (sic) vissza is adni abból, amit a környezetétől elvett". Tényleg így adták volna ki a tervezési a feladatot az irodában: Gyerekek, forma, stílusjegyek most nem számít! A legfontosabb, hogy az ehető kékkagylóknak tervezzünk, hogy nekik jó legyen. Emlékeztek, úgy mint tavaly a bogárhotelt a korhadt fás projektben...