Gourmet Spot - az univerzális utcai pavilon
Az [AC-CA] által kiírt nemzetközi építészeti pályázaton 1. helyezést ért el a Ferenczi Huba, Pataki Dániel, Redenczki Ivett és Silló Dániel alkotta csapat. Magyarok most először végeztek az élmezőnyben a világszerte népszerű angliai fórumon. A feladat Gourmet Street Food pavilon tervezése volt a sokszínű európai nagyvárosban, Berlinben.
A kiírt funkció és lépték csalogató volt, a helyszín pedig remek lehetőséget kínált, hiszen amíg a csapat fele (Ferenczi Huba és Silló Dániel) magyar tervező irodákban teljesít, addig a csapat másik két tagja (Redenczki Ivett és Pataki Dániel) több éve, berlini építész irodákban dolgozik. A négyünk közötti földrajzi távolságot nem éreztük hátránynak, sokkal inkább motivált, hogy az éteren keresztül összedolgozva, semmi sem szabhat határt az ötleteinknek. Jelenleg a pavilon részletein dolgozunk, ugyanis célunk, hogy ötletünk megvalósuljon és kedvelt alternatívája legyen a hagyományos utcai bódéknak.
Ötlet - Gourmet Spot
A tervezési folyamat kiemelten fontos szempontjaként egy mobil és univerzális utcai pavilon megalkotását határoztuk meg, amely környezetkímélő megoldásokkal gazdagított, valamint igényes formavilággal reagál a jelenkor építészetére.
Forma
Irányadó volt egy olyan kompakt és egyszerű szerkezet víziója, ami nyitott állapotban is egységes marad. A végleges, stabil hatású alakzat mozgalmassággal ötvöződik az eltérő szögek által.
Helyszín
A kiírás szerinti, Fernsehturmot is magába foglaló berlini közteret vizuálisan uralják a Tv-torony “lábai". Bármilyen építmény zsúfoltság érzetet keltene és eltörpülne a grandiózus monumentum mellett. Így a stand első számú hátteréül az alternatívaként megjelölt Alexanderplatz szolgál. Egyébiránt a választott terület sorozatosan utcai fesztiváloknak és vásároknak ad helyet.
Mobilitás
Az összezárt pavilon kompakt, így szállítása könnyű. Méreteinek köszönhetően egymás mögött három elfér belőle egy nyerges vontatón.
Sokoldalúság
Funkcionálisan és elrendezési lehetőségeiben is megjelenik a sokoldalúság. Gourmet és hagyományos street food elkészítését is lehetővé teszi, valamint az adott helyszín és esemény adottságait legjobban kihasználva variálható a standok sorolása a térben.
Fenntarthatóság
A tető síkján elhelyezett napkollektorok csökkentik a működtetéshez szükséges energiát és hozzájárulnak a tartályban gyűjtött, majd megtisztított esővíz felmelegítéséhez, valamint a mobil keretek belsejében található elektromos töltőállomások működtetéséhez. A világos belső tér kialakítása és a természetes ventiláció is hangsúlyt kapott a formai fejlődés során.
Ferenczi Huba, Pataki Dániel, Redenczki Ivett, Silló Dániel
13:17
Nagyon klassz!