A Sauska Borászat bővítése
Az őszt újabb borászattal búcsúztatjuk. A Sauska pincészet borait már megismerhették, akik részt vettek idén a Média Építészeti Díján és az azt követő fogadáson. Következzék tehát a forrásuk: a két borvidék, Villány és Tokaj vonzásában fekvő, Sugár Péter DLA tervei szerint kibővített borászat.
A borászatok építése általában úgy zajlik, hogy bármikor is kezdődik a kivitelezés, az őszi szüret idejére az épületnek állnia és működnie kell. A tolcsvai Oremus építkezése 1999 januárjában kezdődött és az év őszén az épület már működött (kiváló kivitelezője az Adeptus volt): be volt csomagolva, mint egy Christo-projekt, de füstölt a kéménye és dolgoztak benne. Teljesen kész, kőburkolatostul, mindenestül 2000 nyarára lett.
A Sauska borászat építkezése 2007 áprilisában kezdődött, és - a Merkbau bravúrjaként -, ősszel már működött. Pedig monolit vasbeton dongaboltozatokat és falazott szerkezeteket, igényes kőburkolatokat kellett megépíteni. Aztán még jöttek technológiai fejlesztések, uniós pályázati megkötések miatt évekkel később lett kész az irodák és a kóstoló tér igényes belsőépítészeti kialakítása (Somlai Tibor tervezése), a kóstoló a terasszal és a két napvitorlával (megépülésükkor Európa legnagyobb napvitorlái voltak, amiket kinyitva még sosem láttam, mert mindig fújt a szél). Nagyméretű Csernus Tibor képek kerültek a falakra, Szmrecsányi Boldizsár (Boldi) szobra a bejárati udvarba, közben jöttek az érmék a bormustrákon (idén a bourdeaux-i "bor-Oscar"). Aztán szűk lett a szüreti feldolgozótér és idén elkészült a bővítés, amivel a borászat keleti, Villány felőli vége építészetileg is rendezetté válhatott.
A fedett - nyitott csarnok a szüretkor ideiglenesen fölhúzott sátrak helyén ad lehetőséget a szőlő behozatalára, válogatására és feldolgozására, a hordók mosására. Két hűtött raktárban tárolják átmenetileg a szőlőt, hogy késleltessék az erjedését. Ez a két raktártér aztán más célra is alkalmas: házasításra, fahordós erjesztésre, készárú tárolásra. A fedett tér nem utolsósorban arra is jó, hogy a házból kiszorult nagy préseket és hűtőgépeket, transzformátort eltakarja, de szüreti mulatságok és egyéb rendezvények tartására is alkalmas. Volt már itt idén esküvő is, és lesz disznóölés is. Az emeleten - galérián személyzeti étkező és konyha készült, ami igényes vendégfogadó térnek is alkalmas, a nagy fedett teraszról szép kilátással a Szársomlyó és a Jammertal irányába. A földszinti vizesblokk személyzeti öltözőket, zuhanyozókat és vendég WC-ket tartalmaz.
Bár egy uniós pályázati kényszer miatt acélszerkezettel kellett a csarnokot építeni, de sikerült a térelhatároló felületeket fával és kővel burkolni.
Az anyagválasztás és az építés minősége az építtető igényességét és a kivitelezők magas színvonalú, odaadó munkáját és szakértelmét dicsérik: ajándék a tervezőknek. Az építkezés lelke, mindentudó összefogója és koordinátora, - akárcsak 2007-ben a nagy házénak -, Puskely Ildikó volt, aki három gyerek mellett is vaskézzel és nagy szívvel irányította a beruházást.
Sugár Péter
08:10
"Erős vár az én borászatom" - ezt sugallja ez a befelé forduló, belül pedig hamisítatlan mediterrán világfalut ábrázoló, gyönyörű épületegyüttes. Mindazonáltal tegnap, a szombati verőfényes napsütésben a balaton-felvidéki Szent-György hegyet járva, nem ilyen alapvetéssel épült borászatok mellett vitt el az utam. Ott a vendégház a hangsúlyos; korszerű, de vidéki magyar - még ha ne adj' Isten, helyenként "szűcsendrés" stílusjegyekkel is díszített -, nyitott tömegszerkezetű épület a divat. Willkommen, bienvenue, welcome - ez jön le ezekről a helyi hagyományból kinőtt, tájba illő, öröm-ihlette kis borüzemekről.
10:28
@Pákozdi Imre: A bor mint nagyüzem mindig kétkedéssel tölti el az embert. Az emberiség legszentebb itala a víz után a bor, ami ugyanazzal a gesztussal rombolni is képes, mint amivel épít. Létrejöttéhez irdatlan sok munka, tapasztalati úton szerzett hozzáértés és mint minden mezőgazdasági produktumhoz, rengeteg szerencse kell. Az egész folyamatból sehol sem hiányozhat az ember jelenléte. A (valódi)borkészítést nem lehet mechanikusan, termelési munkaegységekre lebontva, tisztán folyamatvezérlésű ipari tevénységgé alakítani.Igen,van ilyen is, „bornak látszó tárgy” eredménnyel a végén.
A bornak épített katedrálisok ezért elsőre kétségekkel töltenek el. Sauska Krisztián szőlőbirtokos borászatról vallott nézeteit megismerve mégis azt kell mondanunk, hogy ez a nagyüzem nem kizárólag és nem elsősorban a pénzről szól.
A neves amerikás magyar világhíres fénycsöveivel nagyívű karriert futott be, a piarista diák, az USA-ban először szemetesfiúként dolgozó későbbi fejlesztőmérnök bőségben megélhetne eddigi tevékenységéből is. Ám ő ennél többre vágyott és megszerzett tudását szülőhazájába „visszatelepítve” megteremtett valamit, amire mindenki fenntartás nékül büszke lehet. Amit létrehozott, azt saját családi hagyományaiból és évtizedek munkájával építette fel.
A kreativitás, az intelligencia és a magabiztos üzleti érzék mind tükröződik ebben az épületegyüttesben is. Mert az nem elég, ha a legjobbra rendelkezésre állnak az anyagiak, a valóban legjobb kiválasztása a nagy kihívás.
Az idei Decanter World Wine Award-on a Sauska Cuvée 2009,5,Villány nagydíjat szerzett. A Sauska Cuvée 5, Villány a 15 font feletti bordeaux-iak kategóriájában lett abszolút győztes, ezzel maga mögé utasította a versenyre nevezett összes francia, olasz, chilei, argentin, kaliforniai, ausztrál és minden más bordeaux-i házasítású bort.
Bátran mondhatjuk, hogy borászat-építésünk ezzel az eredménnyel fej-fej mellett halad. Lehet, hogy kitűnő borainkat még kevesen ismerik a nagyvilágban, de hogy borászat-építészetünk - ezzel az épülettel is - a világ élvonalába tartozik, az biztos.
Bravo Sugár Péter.