BudaPrés Cider
Az almából érlelt cider Magyarországon még újszerű ital, azonban készítése Európában több évszázados múltra tekint vissza. Az őszt, az aranyló napfényt, a lombok és gyümölcsök meleg színeit és illatait zárja magába. A BORD Építész Stúdió koncepcióját is ez a hangulat inspirálta.
A Buda szőlőskertjeként emlegetett Etyeken, a számtalan neves borászatnak otthont adó Öreghegyen található a BudaPrés cider birtok. Itt azonban, a mintegy 1 hektárnyi telken szőlőtőkék helyett almafák sorakoznak. Borrajongó apa és fia családi vállalkozásként vágtak bele egy almáskert és egy cider üzem létesítésébe, ahol kézműves gondoskodással állítják elő az alma levének erjesztésével készülő alacsony alkoholtartalmú italt, melyben nem a cukor, sokkal inkább az alma természetes íze dominál. A céljuk egy tágas feldolgozóüzem létesítése volt, ahol minden feltétel adott az elegáns és kifinomult magyar almabor előállításához és kóstolásához.
Ősszel, a gyümölcsök beérésével teljesedik ki a természet körforgása. Gazdag színek, aromák és textúrák veszik körbe az embert, egy tartánmintás gyapjúpulóver melege, a szüret közösségi élménye a szabad ég alatt – mindezek esszenciája a cider. Az építészeti koncepcióban a skót kocka sajátos geometriája által inspirálva, a hagyományos magastetős forma átalakul és új téri megjelenés bontakozik ki.
A hagyományos 45 fokos nyeregtető geometriájának vízszintes tükrözésével alakult ki a tömeget meghatározó alapegység. Ezen alapegységet vízszintesen és függőlegesen is eltolva, majd sorolva jött létre a végső épülettömeg, amelyet a lejtő esésvonalával párhuzamosan helyeztünk el az északkeleti fekvésű telek felső részén, félig a talajba süllyesztve. A rombusz keresztmetszetű „alagutak" mindkét vége üvegfallal zárul, így teremtve kapcsolatot a kertben található almafákkal és a tájjal.
Az épületben a különböző rendeltetésű terek három szinten, logikusan elkülönítve helyezkednek el. A terepszint alatt csarnokméretű tér fogadja be az üzemi területeket, amelyeket a lejtő felől, egy gazdasági udvarról tárunk fel. Itt történik a gyümölcsfeldolgozás, erjesztés. Fölötte található a kiszolgáló szint, a vendégterek, bár, fogadó- és bemutatótér, ahonnan teljes panoráma nyílik. A vasbeton tartószerkezet lehetővé teszi, hogy helyenként a födém és falak elhagyásával izgalmas vizuális kapcsolatok jöjjenek létre az egyes terek között. A vendégtérből átlátás nyílik a gazdasági udvarba, láthatók a hordók, palackok, és helyenként feltárul a kert és a szabad ég is. Különböző méretű, formájú és belmagasságú terek nyílnak egymásba, míg mindenhol érezhető az egyedi geometria. A legfelső szinten, az átértelmezett nyeregtetők “padlásterében" irodák, kiszolgáló, üzemeltetési és gépészeti terek találhatók. A játékos tömeg átlátszó felületein éjszaka kiszűrődő fény teszi különlegessé az épület látványát.
A külső megjelenést meghatározó anyagok a téglány formájú antracit kerámia cserép, az állókorcos fémlemezfedés, a vakolt felületek, az alumínium nyílászárók és függönyfalak, valamint a helyenként felbukkanó modern technológia fémes csillogása. A belsőépítészet is igazodik az építészeti koncepcióhoz. Az üzemi terekben a funkcionális szempontok állnak a fókuszban, jól látható a nyers technológia, a beton szerkezeti elemek és műgyanta padlófelületek. A vendégterekben és az irodában a látszóbeton, fa, alumínium és az üveg a meghatározó anyagok. A ferde mennyezeti födémekre kettős lécvázra szerelt rusztikus faburkolat került, melyhez bontás előtt álló, gazdasági épületek szerkezeti elemei lettek újrahasznosítva. A svédpadló és a geometriához illesztett fa, beépített burkolatok meleg hangulatot teremtenek a belső terekben.
BORD Építész Stúdió